pátek

Květák – nejstravitelnější brukvovitá zelenina

Z botanického hlediska patří květák ke stejnému druhu jako brokolice a všechny druhy zelí, existuje kromě bílé odrůdy květáku ještě zelený a fialový záleží na přítomnosti chlorofylu nebo antokyaninu u fialového druhu. Květák ohřívaný v páře a pokapaný olejem a citrónovou kůrou je dobře stravitelný a mnohem méně nadýmá.

Složení: květák obsahuje malé množství sacharidů a proteinů a téměř žádný tuk, obsahuje provitamín A (betakarotén), vitamín B a E a významné množství vitamínu C, z minerálů obsahuje hodně draslíku, něco málo sodíku, je v něm hodně vápníku, hořčíku, fosforu, železa a stejně tak obsahuje dosti chrómu, zinku, manganu, mědi a selenu, nechybějí v něm fotochemické antikarcinogeny.

Účinky: květák je výborným zdrojem vitamínů, minerálů a stopových prvků, protože jich obsahuje velké množství, díky složení usměrňuje dobře trávicí proces, působí na celý trakt od žaludku po slepé střevo, je dobře stravitelný a velmi vhodný pro lidi s žaludečními chorobami jako je gastritida, vředy, dyspepsie, je dobrý při zácpě, protože reguluje průchodnost střev, vhodný je i při podráždění či zánětu tlustého střeva, spolu s mrkví a chřestem je velmi vhodný při akutním zánětu žaludku nebo střev, díky nízkému obsahu sodíku a tuků a množství draslíku pomáhá zmírňovat problémy se srdcem a oběhovou soustavou, je vhodný při hypertenzi, je vhodný také při obezitě, protože dodá pocit sytosti a mohou jej jíst diabetici, je velmi vhodným diuretikem, protože napomáhá vylučovat přebytečnou vodu z tkání, napomáhá celkové detoxikaci, jeho konzumace se osvědčila při selhání ledvin, artritidě, dně, otocích, v posledních letech se zkoumají protirakovinné účinky květáku. Květák třebaže je doporučován na žaludeční a střevní obtíže, jeho konzumace by se měla omezit při žlučníkových kamenech, mohl by pak narušit proces trávení.

Použití: syrový do salátu (mladý květák), tepelně upravený nejlépe v páře nebo krátce povařený, jinak se upravuje pečením, smažením, zapéká se.

Další vhodné potraviny pro trávicí soustavu: cuketa, ječmen, olivy, jablka, jogurty, kefír, pšeničné otruby, ovoce s kyselinou listovou a vitamínem C, vhodné koření, křen, rebarbora, trnky.