neděle

Cuketa – zklidňuje trávicí soustavu

Vypadá jako velká okurka, ale je to odrůda dýně, má lahodnou chuť a významné dietetické vlastnosti.

Složení: obsahuje něco málo bílkovin, sacharidů a prakticky žádné tuky, na rozdíl od jiných druhů tykvovité zeleniny má jen málo provitamínu A, cuketa obsahuje jen velmi málo sodíku a kalorií, obsahuje množství vitamínu C, kyselinu listovou, draslík, rozpustnou vlákninu.

Účinky: cuketa je lehce stravitelná, mírně močopudná, velmi vhodná při redukčních dietách, je velmi vhodná při poruchách trávení, dráždivém tračníku, kolitidě, protože má změkčující a zklidňující účinky, hlavně díky rozpustné vláknině, dodává tělu jen málo kalorií, ale relativně obsahuje dost proteinů, takže je ideální pro lidi s nadváhou, odvádí vodu z těla, zmírňuje tak otoky, je vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem a srdečních chorobách vůbec.

Použití: vařená na různé způsoby, smažená (pozor na přílišný olej), pyré (kousky cukety vaříme v sojovém mléku, rozmixujeme a zahustíme).

Další vhodné potraviny pro trávicí soustavu: květák, ječmen, olivy, jablka, jogurty, kefír, pšeničné otruby, ovoce s kyselinou listovou a vitamínem C, vhodné koření, křen, rebarbora, trnky.