Ledviny jsou nejdůležitějším orgánem pro filtraci a vylučování všech toxických a cizorodých látek z krve. Krev přenáší kromě kyslíku a nezbytných živin různé cizorodé látky, které je nutné z těla odstranit, tyto látky pocházejí z metabolických procesů při zpracování potravy, z vnějších nečistot vnikajících do těla potravou, z léčiv a cizorodých chemických látek. Ledviny tak zastávají velmi důležitý úkol. Z nadbytku živočišných bílkovin vzniká v těle mnoho odpadních látek, což ledviny přetěžuje, naopak ovoce a zelenina jim pomáhá a prospívá.
Choroby ledvin a močových cest: ledvinové kameny, nedostatek močení, nefrotický syndrom, selhání ledvin.
Celer – pročišťuje krev a snižuje hladinu cholesterolu
Chřest – stimuluje ledviny
Vodní meloun – dar ledvinám
Lískové oříšky - zabraňují tvorbě ledvinových kamenů
Baklažán – pomocník ledvin i žlučníku
Borůvky - účinná prevence a výborný lék při cystitidě
Další vhodné potraviny pro močové ústrojí:
celozrnné potraviny, sója, celer, květák, hrášek, broskve, jablka, hrušky, citrony, hroznové víno, voda, vláknina, dýně, kaštany, datle, kukuřici, brambory, rybí tuk.