Artérie jsou druhem krevních cév a vedou krev směrem ze srdce, tepny jsou pružné a pevné, uvnitř vystlány vrstvou plochých buněk, na povrchu ve vazivovém obalu se nachází síť nervů, stěny tepen se postupně větví až na nejjemnější vlásečnice. Jejich pružnost a dobrý chod je úzce spjat se stravou. Škodí jim zejména zvýšený cholesterol nacházející se jen v živočišné stravě, usazuje se v tepnách a způsobuje řadu problémů.
HDL cholesterol (dobrý cholesterol) – pojí se s lipoproteidy s vysokou hustotou a chrání organismus před vznikem arteriosklerózy. Jeho hladina v krvi se zvyšuje při tělesné zátěži a konzumaci olivového oleje.
LDL cholesterol (špatný cholesterol) – váže se na lipoproteidy s nízkou hustotou a podporuje arteriosklerózu. Zvyšuje se konzumací rafinovaných potravin, potravin živočišných, zejména masa, uzenin, tučných sýrů, vajec.
Choroby artérií: Arterioskleróza, hypertenze, křehkost cév, mozková mrtvice, omrzliny, Raynaudův syndrom.
Cizrna – potrava pro moderní lidi
Grapefruit – odbourává artérie a čistí krev
Dýně – skvělý spojenec cév
Jahody – ovoce s největším antioxidačním účinkem
Slunečnicová semínka – bojovníci proti arterioskleróze
Avokádo – snižuje cholesterol a pomáhá proti anémii
Hruška – účinná kontrola krevního tlaku
Žito – dodává artériím pružnost
Další vhodné potraviny pro artérie:
luštěniny, celer, česnek, rybí tuk, ořechy, citrusové plody.