Potraviny pro artérie

Artérie jsou druhem krevních cév a vedou krev směrem ze srdce, tepny jsou pružné a pevné, uvnitř vystlány vrstvou plochých buněk, na povrchu ve vazivovém obalu se nachází síť nervů, stěny tepen se postupně větví až na nejjemnější vlásečnice. Jejich pružnost a dobrý chod je úzce spjat se stravou. Škodí jim zejména  zvýšený cholesterol nacházející se jen v živočišné stravě, usazuje se v tepnách a způsobuje řadu problémů.

HDL cholesterol (dobrý cholesterol) – pojí se s lipoproteidy s vysokou hustotou a chrání organismus před vznikem arteriosklerózy. Jeho hladina v krvi se zvyšuje při tělesné zátěži a konzumaci olivového oleje.

LDL cholesterol (špatný cholesterol) – váže se na lipoproteidy s nízkou hustotou a podporuje arteriosklerózu. Zvyšuje se konzumací rafinovaných potravin, potravin živočišných, zejména masa, uzenin, tučných sýrů, vajec.

Choroby artérií: Arterioskleróza, hypertenze, křehkost cév, mozková mrtvice, omrzliny, Raynaudův syndrom.

Cizrna – potrava pro moderní lidi

Grapefruit – odbourává artérie a čistí krev

Dýně – skvělý spojenec cév

Jahody – ovoce s největším antioxidačním účinkem

Slunečnicová semínka – bojovníci proti arterioskleróze

Avokádo – snižuje cholesterol a pomáhá proti anémii

Hruška – účinná kontrola krevního tlaku

Žito – dodává artériím pružnost

Další vhodné potraviny pro artérie

luštěniny, celer, česnek, rybí tuk, ořechy, citrusové plody.