Potraviny pro játra a žlučník

Než se krev proudící žilním systémem dostane ze střev do celého těla, musí projít přes játra. V játrech dochází ke zpracování živin, o které se krev obohatila ve střevech, živiny jsou pak určeny jednotlivým orgánům. Játra mají významnou funkci v neutralizaci toxinů a cizorodých látek a játra mají velkou úlohu, vylučují žluč potřebnou k trávení, tato žluč se zahušťuje a skladuje v játrech.

Choroby jater: cirhóza, hepatitida, hepatopatie, žlučníkové problémy.

Salátová čekanka – ulehčuje trávení při problémech se žlučníkem

Artyčok – netoxikuje játra

Ředkvičky – podporují tvorbu žluče

Další vhodné potraviny pro játra: 

jablka, listová zelenina, hroznové víno, slívy, třešně, cibule, kyselé zelí, med, lecitin, kvasnice pivovarské, olivový olej, celá zrna, luštěniny, sojové nápoje, banány, baklažány, rebarboru, olivy, papáju, vitamín C, vlákninu.