neděle

Artyčok – oživuje játra

Artyčoky jsou velmi dobře stravitelné a dobře je snášejí zdraví i nemocní, ale je třeba je dobře zpracovat. Mají pozoruhodné účinky, podporují detoxikační funkci jater.

Složení: Artyčoky obsahují cynarin, kyseliny artyčoku, jako je jablečná, mléčná, citrónová zvyšují účinek cynarinu, obsahují hodně kyseliny listové, obsahují vápník, hořčík, draslík a řadu vitamínů.

Účinky: Látka cynarin působí na buňky jater a ledvin, zvyšují produkci žluče a moči, snižuje vstřebávání cholesterolu v játrech, jsou vhodné při žlučníkové dyspepsii, lepším uvolňováním žluče se ulevuje značně játrům, mírně snižují hladinu glukózy, díky pomoci játrům při detoxikaci zlepšují hlavně stav ekzémů, alergií a pomáhají předcházet chronickým nemocem.

Použití: Nejlépe syrové ochucené citrónem a olejem, jako vařené nebo pečené, po vaření se využívá i voda na polévky či vývar.

Další vhodné potraviny pro játra a žlučník: Salátová čekanka, ředkvičky, jablka, listová zelenina, hroznové víno, slívy, třešně, cibule, kyselé zelí, med, lecitin, kvasnice pivovarské, olivový olej, celá zrna, luštěniny, sojové nápoje, banány, baklažány, rebarbora, olivy, papája, vitamín C, vláknina.