pondělí

Olivy – perla středomoří a jedna z nejstarších potravin

Olivy jsou olejnaté plody bohaté na tuky a tedy i na kalorie, obsahují více proteinů než jiné druhy ovoce a mají tedy vysokou biologickou hodnotu díky obsahu všech esenciálních aminokyselin.

Složení: olivy mají hodně tuků, hodně proteinů, slupka je bohatá na barvivo antokyanin a prchavé látky dodávající aroma, dužina je bohatá na vlákninu, olivy mají hodně provitamínu A a vitamín B a E, z minerálů mají nejvíce vápník, ale i draslík, železo a fosfor, díky slanému nálevu mají také sodík.

Účinky: olivy velmi zlepšují trávení a zvyšují chuť k jídlu, zvyšují hladinu žaludečních šťáv, zvyšují vylučování žluče do střeva, jsou použitelné při obtížném vyprazdňování žlučníku, s mírou jsou použitelné i při žlučových kamenech, působí jako mírné, ale účinné projímadlo díky olejům a vláknině.

Použití: v nálevu zelené nebo zralé černé, olivová paštika

Další vhodné potraviny pro trávicí soustavu: květák, cuketa, ječmen, jablka, jogurty, kefír, pšeničné otruby, ovoce s kyselinou listovou a vitamínem C, vhodné koření, křen, rebarbora, trnky.