Potraviny pro trávicí soustavu

Trávicí soustava začíná otvorem ústním a končí otvorem řitním a k ní jsou připojeny žlázy slinné, slinivka břišní a játra. Trávicí trubici vystýlá sliznice. Trávicí soustava zajišťuje látkovou přeměnu (metabolismus) a děje se to trávením látek mechanicky a chemicky, vstřebáváním látek do organismu a za třetí odstraňováním nestravitelných odpadních látek. Potraviny procházející trávicím traktem různým způsobem ovlivňují její části, nevhodná strava způsobuje trávicímu traktu potíže přerůstající v těžké nemoci.

Choroby trávicí soustavy: gingivitida a periodontitida, opar na rtech, snížená chuť k jídlu, zápach z úst, zubní kaz.

Květák - nejstravitelnější brukvovitá zelenina

Cuketa - zklidňuje trávicí soustavu

Ječmen - usnadňuje trávení

Olivy - perla středomoří a jedna z nejstarších potravin.

Další vhodné potraviny pro trávicí soustavu:
jablka, jogurty, kefír, pšeničné otruby, ovoce s kyselinou listovou a vitamínem C, vhodné koření, křen, rebarbora, trnky.