tag:blogger.com,1999:blog-36130109409995739172024-03-14T08:24:02.309+01:00Léčivé potravinyLéčivé potraviny pro zdraví - potraviny vyrobené sluncem a přírodou.Unknownnoreply@blogger.comBlogger18125tag:blogger.com,1999:blog-3613010940999573917.post-86023612966798980712016-08-18T23:28:00.002+02:002016-08-18T23:30:28.627+02:00Yerba Maté - klenot z Jižní Ameriky<span style="font-size: x-large;">Nápoj <b>yerba maté</b> připravujeme zalitím usušených a poté rozdrcených nebo rozemletých listů stále zeleného stromu o názvu <b>cesmína paraguayská</b>, rostoucího v Jižní Americe. Indiáni i jiní obyvatelé Jižní Ameriky jej pijí brčkem vyrobeným z bambusu, tzv. <b>bombillou</b>, z nádoby vyrobené z vydlabané tykve, které se říká <b>kalabasa</b>. Bombilly bývají vyrobené i z kovu.<br /><br /><b>Účinky</b>: <br /><br />• povzbuzuje tělo i mysl<br /><br />• odstraňuje únavu<br /><br />• zvyšuje schopnost koncentrace<br /><br />• posiluje schopnost učit se<br /><br />• odstraňuje nervozitu<br /><br />• pomáhá regulovat látkovou výměnu a tak napomáhá trávení<br /><br />• normalizuje hladinu cukru v krvi<br /><br />• napomáhá tělu zbavovat se toxinů<br /><br />• podporuje imunitu organismu<br /><br />• regeneruje organismus<br /><br />• výborné antioxidační účinky<br /><br />• zahání pocit hladu<br /><br /><b>Složení</b>:<br /><br />• <b>vitamín A</b> - pozitivně působí na zrak a stimuluje přirozenou imunitu organismu<br /><br />• <b>vitamín B1</b> - napomáhá trávení a příznivě ovlivňuje nervovou soustavu<br /><br />• <b>vitamín B2</b> - posiluje vlasy a pozitivně působí na zrak<br /><br />• <b>vitamín C</b> - přírodní antioxidant, zvyšuje imunitu organismu<br /><br />• <b>vitamín E</b> - antioxidant, příznivě působí na kůži a nehty<br /><br />• <b>železo</b> - podporuje produkci hemoglobínu a stimuluje přirozenou imunitu organismu<br /><br />Dále obsahuje <b>vápník, hořčík, sodík, draslík, křemík, fosfor,</b> které v souhrnu napomáhají správné fukci srdeční soustavy i celého organismu.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3613010940999573917.post-31809167669964771522015-11-11T04:45:00.001+01:002015-11-11T04:45:53.543+01:00Rýže – všestranný pomocník<span style="font-size: x-large;">Rýži se říká chléb Asie, většina produkce je odtud a tam také tvoří hlavní součást jídelníčku. Loupaná rýže je sice oblíbená, ale celkem nevýživná, nejlepším zdrojem vitamínů a minerálů je rýže celozrnná.<br /><br /><b>Složení </b>: Obsahuje něco proteinů, neobsahuje téměř žádné tuky, sacharidy se vyskytují převážně ve formě škrobu, neobsahuje vitamín A a C, ale celozrnná rýže má významné množství vitamínu B1 a E, obsahuje jen málo sodíku, rýže zasytí, ale má nedostatek vitamínů a minerálů, proto by se měla kombinovat s luštěninami, zeleninou nebo mlékem.<br /><br /><b>Účinky</b>: Rýže je díky tomu, že nemá gliadin vhodná pro lidi s celiakií, díky obsahu škrobu je dobře stravitelná a přitom zasytí, nejlepší je konzumovat rýži celozrnnou pro její obsah vitamínů, rýžový vývar je ideální pro doplnění tekutin a po odeznění průjmu, zejména u dětí, díky nízkému obsahu sodíku je vhodná při hypertenzi, nemocech srdce, díky obsahu vlákniny zpomaluje celozrnná rýže vstřebávání žlučových kyselin ve střevech, doporučuje se ke snížení kyseliny močové, která způsobuje dnu a artritidu, je ale dobré konzumovat ji s rostlinnou potravou.<br /><br /><b>Použití</b>: Vařená nejlépe v kombinaci s luštěninami, obilovinami či zeleninou, rýžové vločky z celozrnné rýže pro přípravu musli, rýžový vývar, zejména při průjmech na doplnění tekutin, ale také k dodání minerálních solí a sacharidů (škrobu), které průjem postupně zastaví.<br /><br /><b>Další vhodné potraviny pro střeva</b>: <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/10/karambola-mirne-projimadlo-lahodne-chuti.html">Karambola</a>, jablka, slívy, granátové jablko,kukuřice,kaki, luštěniny, listová zelenina, ovoce, pohanka, jáhly, oves, voda, celé zrno, pšeničné otruby, fíky, rebarbora, med, lněné semínko, hroznové víno, borůvky, jogurty kvalitní, vláknina, sojové a mandlové mléko, banány, mrkev, rybí tuk, jahody, aromatické byliny, cukety.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3613010940999573917.post-396425681396343542015-10-11T07:27:00.003+02:002015-11-11T04:46:15.958+01:00Karambola – mírné projímadlo lahodné chuti<span style="font-size: x-large;">Využívá se hojně v restauracích ke zdobení, říká se jí hvězda, ale není zdaleka dobrá jen ke zdobení, protože má četné pozitivní účinky.<br /><br /><b>Složení</b>: Obsahuje něco z proteinů a málo tuků, obsahuje trochu provitamínu A, vitamíny skupiny B, E, ale nejvíce je v ní zastoupen vitamín C, obsahuje hodně draslíku a ostatních minerálních látek a stopových prvků ne mnoho, ale v bohatém zastoupení, obsahuje hodně rozpustné vlákniny.<br /><br /><b>Účinky</b>: Je velmi účinná při zácpě a pro lepší peristaltiku vůbec, napomáhá snižovat vstřebávání cholesterolu ve střevech, dodá všechny potřebné živiny a je velmi osvěžující, napomáhá zlepšovat stavy alergií a pokožku.<br /><br /><b>Použití</b>: Jako čerstvá, ale musí být dozrálá akorát, konzervovaná je vhodná na želé a džemy, nápoje jsou velmi chutné z karamboly.<br /><br /><b>Další vhodné potraviny pro střeva</b>: <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/11/ryze-vsestranny-pomocnik.html">rýže</a>, jablka, slívy, granátové jablko, kukuřice, kaki, luštěniny, listová zelenina, ovoce, pohanka, jáhly, oves, voda, celé zrno, pšeničné otruby, fíky, rebarbora, med, lněné semínko, hroznové víno, borůvky, jogurty kvalitní, vláknina, sojové a mandlové mléko, banány, mrkev, rybí tuk, jahody, aromatické byliny, cukety.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3613010940999573917.post-37344238586019827642015-10-03T18:27:00.004+02:002015-10-03T18:36:13.404+02:00Brambory – nejlepší přítel žaludku<span style="font-size: x-large;"><b>Brambory </b>byly přivezeny <b>z Peru roku 1534</b> a velmi rychle se rozšířily po celém kontinentě, ale pravého uznání se jim dostalo až po více než 200 letech, do té doby byly považovány za podřadné, říkalo se jim jedlé kameny, lidé se obávali přenosu moru z brambor, v Německu jimi krmili dobytek a Angličané je zakázali, protože se o nich nepsalo v Bibli. Ale při velkých hladech se ukázaly jako velmi vhodné na zahánění hladu a začaly se těšit oblibě.<br /><br /><b>Složení</b>: Obsahují kvalitní sacharidy a proteiny, chybějí jen tuky, provitamín A, vitamín E, B12, a vápník, všechny ostatní živiny jsou dostatečně zastoupeny, většinu sacharidů tvoří škrob lehce stravitelný, dále je obsažena fruktóza a sacharóza, poměr proteinů je v ideálním zastoupení, hlavně lysin je důležitý, obsahují hodně vitamínu C, mají vysoký obsah draslíku a méně sodíku, jsou chudé na vápník, ale obsahují železo, hořčík, zinek, měď, mangan a další stopové prvky, obsahují hodně vlákniny.<br /><br /><b>Účinky</b>: Brambory dokážou dobře neutralizovat kyseliny a jsou velkým přítelem žaludku, nezatěžují, zklidňují a jsou velmi prospěšné při vředových chorobách, jsou vhodné při kardiovaskulárních chorobách, snižují tlak, díky nim se dobře odstraňují toxické látky, ulehčuje se tak ledvinám, jsou vhodné pro diabetiky, dobře odvodňují a jsou vhodné při redukční dietě po vhodné úpravě.<br /><br /><b>Použití</b>: Ideálně vařené v páře, vařené s jinou zeleninou, pečené s cibulí, paprikou, kukuřicí či jinou zeleninou, nejméně vhodná forma je fritování, velmi vhodná je syrová šťáva pro snížení nadměrné kyselosti žaludečních šťáv.<br /><br /><b>Další vhodné potraviny pro žaludek</b>: <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/09/ananas-pritel-zaludku.html">ananas</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/09/zeli-leci-vredy.html">zelí</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/09/paprika-vzbuzeni-organismu.html">paprika</a>, klíčky, celé zrno, saláty, dýně, papája, fenykl, slad, oves, rýže, mrkev, avokádo, jablka, olej, med, mořská řasa, granátová jablka.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3613010940999573917.post-27761879696343239752015-09-26T16:04:00.001+02:002015-10-03T18:36:49.246+02:00Paprika – vzbuzení organismu<span style="font-size: x-large;"><b>Paprika </b>je jen velmi málo kalorická a proto velmi vhodná pro lidi s nadměrnou váhou, ale také má cenné látky. Pro lepší stravitelnost, zejména pro lidi s citlivým žaludkem je vhodná pečená a zbavená slupky.</span><br />
<span style="font-size: x-large;"><br /></span>
<span style="font-size: x-large;"><b>Složení</b>: Obsahuje jen velmi málo proteinů, sacharidů a tuků, obsahuje hodně provitamínu A, poskytuje kromě toho karotenoidy lykopen, obsahuje vitamín C, hodně vlákniny, cenné antioxidanty.</span><br />
<span style="font-size: x-large;"><br /></span>
<span style="font-size: x-large;"><b>Účinky</b>: Paprika má silné antioxidační účinky a tak chrání před rozvojem zhoubných nádorů, dodá víc než trojnásobek denní doporučené dávky vitamínu C, chrání oběhovou soustavu, podporuje trávení a je velmi vhodná jako mírné projímadlo, je velmi prospěšná pro lidi trpící dyspepsií, tedy poruchou trávení, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, díky nízkému obsahu sacharidů je vhodná pro diabetiky, využívá se dobře při redukčních dietách, díky vysokému obsahu antioxidantů A a C je velmi vhodná v prevenci rakoviny.</span><br />
<span style="font-size: x-large;"><br /></span>
<span style="font-size: x-large;"><b>Použití</b>: Syrová v salátech či s chlebem, nejlépe pečená v troubě nebo dušená, konzervovaná ztrácí hodně cenných látek, mletá paprika při přípravě pokrmů.</span><br />
<span style="font-size: x-large;"><br /></span>
<span style="font-size: x-large;"><b>Další vhodné potraviny pro žalude</b>k: <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/09/ananas-pritel-zaludku.html">Ananas</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/09/zeli-leci-vredy.html">zelí</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/10/brambory-nejlepsi-pritel-zaludku.html">brambory</a>, klíčky, celé zrno, saláty, dýně, papája, fenykl, slad, oves, rýže, mrkev, avokádo, jablka, olej, med, mořská řasa, granátová jablka.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3613010940999573917.post-58264674108563479682015-09-19T19:15:00.005+02:002015-10-03T18:37:02.060+02:00Zelí – léčí vředy<span style="font-size: x-large;">Všechny odrůdy pocházejí z divokého zelí z pobřeží Atlantského oceánu a dělí se podle toho, kde se koncentruje jejich růstová energie. Listy – bílé a červené zelí, čínské zelí a hlávková kapusta, růžice – květák a brokolice, základ stonku – kedluben, výhonek – růžičková kapusta. Účinek zelí je mimořádný, studovali je už Římané, kteří zelí konzumovali mnoho a nepotřebovali tak prakticky lékaře.<br /><br /><b>Složení</b>: Obsahuje proteiny, ale ne tak plnohodnotné a tak při správné kombinaci s obilovinou či luštěninou se podstatně zvýší kvalita, obsahují málo tuků, něco sacharidů, je bohaté na provitamín A a hlavně vitamín C, ale obsahuje i hodně vitamínu B, E a K, má hodně draslíku, chudé jsou na sodík, je dobrým zdrojem vápníku, obsahuje hodně vlákniny, cenné fytochemikálie.<br /><br /><b>Účinky</b>: Jeho léčebné využití je velmi široké, zejména při žaludečních a dvanácterníkových vředech, zejména šťáva ze zelí nalačno před jídlem přinese úlevu zanícenému žaludku, osvědčuje se při pálení žáhy a pocitu plnosti, díky celulózové vláknině je výborné při zácpě a divertikulóze, pomáhá udržovat rovnováhu bakteriální flóry, pomáhá k odstranění střevních parazitů, je velmi účinné při otocích a vodnatelnosti, při tvrdnutí a zužování cév, má být součást redukčních diet, dodává potřebný vápník a tak se osvědčuje při osteoporóze, je vhodné pro diabetiky, výzkumy dokázaly, že pravidelná konzumace zelí je důležitá v prevenci rakoviny, zelí má obrovská antikarcinogenní potenciál.<br /><br /><b>Použití</b>: Syrové nasekané listy ochucené olejem a citronem, umixovaná šťáva nalačno před jídlem, vařené, ale pro zachování cenných látek, zejména fytochemikálií nejlépe jen dušené.<br /><br /><b>Další vhodné potraviny pro žaludek</b>: <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/09/ananas-pritel-zaludku.html">Ananas</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/09/paprika-vzbuzeni-organismu.html">paprika</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/10/brambory-nejlepsi-pritel-zaludku.html">brambory</a>, klíčky, celé zrno, saláty, dýně, papája, fenykl, slad, oves, rýže, mrkev, avokádo, jablka, olej, med, mořská řasa, granátová jablka.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3613010940999573917.post-40665449897588805852015-09-13T19:50:00.003+02:002015-10-03T18:37:19.001+02:00Ananas – přítel žaludku<span style="font-size: x-large;">Je jedním z nejstarších, rychle se rozšířil a stal oblíbeným pro svoji chuť, jeho účinky jsou znamenité, ovšem má se konzumovat čerstvý.<br /><br /><b>Složení</b>: Obsahuje něco sacharidů, zanedbatelně tuků a proteinů, má hodně vlákniny, vitamíny C, B1, B2, je dobrým zdrojem kyseliny listové, obsahuje měď, draslík, hořčík, železo, z terapeutického hlediska je významný obsah kyseliny citrónové a jablečné, bromelain obsažený v ananasu štěpí proteiny a podporuje trávení stejným způsobem jako žaludeční pepsin, obsahuje také důležitý mangan.<br /><br /><b>Účinky</b>: Ananas výrazně podporuje trávení, doporučuje se při nedostatku žaludečních šťáv a při pocitech plnosti v břiše, je vhodný při nedostatečném vyprazdňování žaludku, díky vláknině a vodě je velmi vhodný při redukční dietě, díky prvku manganu je vhodný pro lidi trpící neplodností, protože se aktivně podílí na vytváření mužských a ženských pohlavních buněk, je dokázáno, že ananas zabraňuje tvorbě karcinogenních látek, které vznikají v žaludku během chemické reakce mezi dusitany a proteiny.<br /><br /><b>Použití</b>: Nejlépe syrový po hlavním jídle nebo i jako předkrm, šťáva (pít jen pomalu kvůli kyselosti), konzervovaný (není tak účinný jako čerstvý).<br /><br /><b>Další vhodné potraviny pro žaludek</b>: <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/10/brambory-nejlepsi-pritel-zaludku.html">brambory</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/09/paprika-vzbuzeni-organismu.html">paprika</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/09/zeli-leci-vredy.html">zelí</a>, klíčky, celé zrno, saláty, dýně, papája, fenykl, slad, oves, rýže, mrkev, avokádo, jablka, olej, med, mořská řasa, granátová jablka.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3613010940999573917.post-1737306576737323672015-09-07T20:39:00.000+02:002015-09-07T20:39:47.652+02:00Ředkvičky – podporují tvorbu žluče<span style="font-size: x-large;">Římané rozšířili tuto výbornou zeleninu po celém světě a zatímco v Evropě se sní v průměru 250 g na rok, v Japonsku a Koreji se sní až 30 kilogramů ročně.<br /><br /><b>Složení</b>: Tvoří je téměř 95% vody, proteinů, sacharidů a tuků mají jen velmi málo, mají hojně vitamínu C a z minerálů draslík, mají méně provitamínu A a vitamínů skupiny B.<br /><br /><b>Účinky</b>: Všechny ředkvičky zvyšují produkci žluče, ulehčují její odtok ze žlučníku a podporují tak trávení, využívají se tedy při poruchách jater a žlučníku, zvyšují chuť k jídlu, nejsou kalorické, esence síry jim dává pikantní chuť, napomáhají při zánětu vedlejších nosních dutin a průdušek, protože velmi napomáhají odhleňování, jsou důležité v prevenci rakoviny, protože brzdí buněčné mutace.<br /><br /><b>Použití</b>: Nejběžněji čerstvé do salátů a jako příloha, případně konzervované, ale ničí se tím cenné látky.<br /><br /><b>Další vhodné potraviny pro játra a žlučník</b>: Salátová čekanka, artyčok, jablka, listová zelenina, hroznové víno, slívy, třešně, cibule, kyselé zelí, med, lecitin, kvasnice pivovarské, olivový olej, celá zrna, luštěniny, sojové nápoje, banány, baklažány, rebarbora, olivy, papája, vitamín C, vláknina.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3613010940999573917.post-26048541223392440212015-08-23T19:00:00.001+02:002015-09-07T20:41:23.411+02:00Artyčok – oživuje játra<span style="font-size: x-large;"><b>Artyčoky </b>jsou velmi dobře stravitelné a dobře je snášejí zdraví i nemocní, ale je třeba je dobře zpracovat. Mají pozoruhodné účinky, podporují detoxikační funkci jater. <br /><br /><b>Složení</b>: Artyčoky obsahují cynarin, kyseliny artyčoku, jako je jablečná, mléčná, citrónová zvyšují účinek cynarinu, obsahují hodně kyseliny listové, obsahují vápník, hořčík, draslík a řadu vitamínů.<br /><br /><b>Účinky</b>: Látka cynarin působí na buňky jater a ledvin, zvyšují produkci žluče a moči, snižuje vstřebávání cholesterolu v játrech, jsou vhodné při žlučníkové dyspepsii, lepším uvolňováním žluče se ulevuje značně játrům, mírně snižují hladinu glukózy, díky pomoci játrům při detoxikaci zlepšují hlavně stav ekzémů, alergií a pomáhají předcházet chronickým nemocem.<br /><br /><b>Použití</b>: Nejlépe syrové ochucené citrónem a olejem, jako vařené nebo pečené, po vaření se využívá i voda na polévky či vývar.<br /><br /><b>Další vhodné potraviny pro játra a žlučník</b>: <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/08/salatova-cekanka-ulehcuje-traveni-pri.html">Salátová čekanka</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/09/redkvicky-podporuji-tvorbu-zluce.html">ředkvičky</a>, jablka, listová zelenina, hroznové víno, slívy, třešně, cibule, kyselé zelí, med, lecitin, kvasnice pivovarské, olivový olej, celá zrna, luštěniny, sojové nápoje, banány, baklažány, rebarbora, olivy, papája, vitamín C, vláknina.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3613010940999573917.post-57559281992124123282015-08-15T17:07:00.003+02:002015-09-07T20:40:50.913+02:00Salátová čekanka – ulehčuje trávení při problémech se žlučníkem<span style="font-size: x-large;">Když chce člověk vypěstovat čekanku, musí jí zajistit vlhko, teplo a tmu. Salátová čekanka má velmi jemnou chuť a co do obsahu živin se plané formě a jiným odrůdám nevyrovná.<br /><br /><b>Složení</b>: Čekanku tvoří z 95 % voda, má podíl proteinů, obsahuje jen málo sacharidů a téměř žádné tuky, takže nezatíží kaloriemi, je jedním z nejlepších zdrojů kyseliny listové a vitamínu B1, obsahuje i vitamín B2, B6, niacin, je chudá na vitamíny A a C, obsahuje něco málo minerálů jako vápník, fosfor, hořčík, železo.<br /><br /><b>Účinky</b>: Má látky, které působí na játra, ulehčuje odtok žluče ze žlučníku, je lehce stravitelná, velmi příznivě působí na žaludek, je výborná pro diabetiky, díky nízkému obsahu kalorií je velmi vhodná při redukční dietě, musí se však dobře rozkousat.<br /><br /><b>Použití</b>: Jako syrová nejlépe ochucená jen citrónem a olejem je nejlepší, vařená nebo pečená v troubě jako součást jídel.<br /><br /><b>Další vhodné potraviny pro játra a žlučník</b>: <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/08/artycok-ozivuje-jatra.html">artyčok</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/09/redkvicky-podporuji-tvorbu-zluce.html">ředkvičky</a>, jablka, listová zelenina, hroznové víno, slívy, třešně, cibule, kyselé zelí, med, lecitin, kvasnice pivovarské, olivový olej, celá zrna, luštěniny, sojové nápoje, banány, baklažány, rebarbora, olivy, papája, vitamín C, vláknina.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3613010940999573917.post-45592375265775662462015-08-10T17:50:00.000+02:002015-09-07T20:41:02.934+02:00Olivy – perla středomoří a jedna z nejstarších potravin<span style="font-size: x-large;"><b>Olivy </b>jsou olejnaté plody bohaté na tuky a tedy i na kalorie, obsahují více proteinů než jiné druhy ovoce a mají tedy vysokou biologickou hodnotu díky obsahu všech esenciálních aminokyselin.<br /><br /><b>Složení</b>: olivy mají hodně tuků, hodně proteinů, slupka je bohatá na barvivo antokyanin a prchavé látky dodávající aroma, dužina je bohatá na vlákninu, olivy mají hodně provitamínu A a vitamín B a E, z minerálů mají nejvíce vápník, ale i draslík, železo a fosfor, díky slanému nálevu mají také sodík.<br /><br /><b>Účinky</b>: olivy velmi zlepšují trávení a zvyšují chuť k jídlu, zvyšují hladinu žaludečních šťáv, zvyšují vylučování žluče do střeva, jsou použitelné při obtížném vyprazdňování žlučníku, s mírou jsou použitelné i při žlučových kamenech, působí jako mírné, ale účinné projímadlo díky olejům a vláknině.<br /><br /><b>Použití</b>: v nálevu zelené nebo zralé černé, olivová paštika<br /><br /><b>Další vhodné potraviny pro trávicí soustavu</b>: <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.cz/2015/07/kvetak-nejstravitelnejsi-brukvovita.html">květák</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/07/cuketa-zklidnuje-travici-soustavu.html">cuketa</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/07/jecmen-usnadnuje-traveni.html">ječmen</a>, jablka, jogurty, kefír, pšeničné otruby, ovoce s kyselinou listovou a vitamínem C, vhodné koření, křen, rebarbora, trnky.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3613010940999573917.post-10100836399659743942015-07-30T21:37:00.001+02:002015-08-10T17:50:31.311+02:00Ječmen – usnadňuje trávení<span style="font-size: x-large;">Až na pár drobností se složením velmi podobá složení pšenice, z ječmene se získává aromatický nápoj melta, který je náhražkou kávy a oproti kávě mnohem zdravější a výživnější, je stravitelnější než pšenice, nejlépe rozemletý na hladkou mouku, nejlépe stravitelný je ječmenný slad.</span><br />
<span style="font-size: x-large;"><br /></span>
<span style="font-size: x-large;"><b>Složení</b>: obsahuje hodně vlákniny, množství sacharidů ve formě škrobu, obsahuje proteiny, je v něm zastoupen vitamín B1 a B2, vitamín E má nedostatek vitamínu A a C, obsahuje fosfor, železo, hořčík, zinek. Chudý je na vápník.</span><br />
<span style="font-size: x-large;"><br /></span>
<span style="font-size: x-large;"><b>Účinky</b>: ječmen se doporučuje při žaludečním kataru, špatném trávení, žaludečních a dvanácterníkových vředech, zánětu žaludku, tenkého střeva, pak je nejlepší použít vývar z krup či nápoj ze sladu, ječmen v kterékoliv formě snižuje hladinu cholesterolu, je účinný v prevenci arteriosklerózy, pomáhá předcházet zácpě a tím pádem karcinomu tlustého střeva.</span><br />
<span style="font-size: x-large;"><br /></span>
<span style="font-size: x-large;"><b>Použití</b>: čistý na namáčení a vaření jako příloha či do polévek, čisté kroupy zbavené plev a otrub, vývar z krup, vločky, mouka z krup či zrna, sladový ječmen.</span><br />
<span style="font-size: x-large;"><br /></span>
<span style="font-size: x-large;"><b>Další vhodné potraviny pro trávicí soustavu</b>: <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.cz/2015/07/kvetak-nejstravitelnejsi-brukvovita.html">květák</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/07/cuketa-zklidnuje-travici-soustavu.html">cuketa</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/08/olivy-perla-stredomori-jedna-z.html">olivy</a>, jablka, jogurty, kefír, pšeničné otruby, ovoce s kyselinou listovou a vitamínem C, vhodné koření, křen, rebarbora, trnky.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3613010940999573917.post-22912434279125221962015-07-26T08:19:00.000+02:002015-08-10T17:50:50.247+02:00Cuketa – zklidňuje trávicí soustavu<span style="font-size: x-large;">Vypadá jako velká okurka, ale je to odrůda dýně, má lahodnou chuť a významné dietetické vlastnosti.<br /><br /><b>Složení</b>: obsahuje něco málo bílkovin, sacharidů a prakticky žádné tuky, na rozdíl od jiných druhů tykvovité zeleniny má jen málo provitamínu A, cuketa obsahuje jen velmi málo sodíku a kalorií, obsahuje množství vitamínu C, kyselinu listovou, draslík, rozpustnou vlákninu.<br /><br /><b>Účinky</b>: cuketa je lehce stravitelná, mírně močopudná, velmi vhodná při redukčních dietách, je velmi vhodná při poruchách trávení, dráždivém tračníku, kolitidě, protože má změkčující a zklidňující účinky, hlavně díky rozpustné vláknině, dodává tělu jen málo kalorií, ale relativně obsahuje dost proteinů, takže je ideální pro lidi s nadváhou, odvádí vodu z těla, zmírňuje tak otoky, je vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem a srdečních chorobách vůbec.<br /><br /><b>Použití</b>: vařená na různé způsoby, smažená (pozor na přílišný olej), pyré (kousky cukety vaříme v sojovém mléku, rozmixujeme a zahustíme).<br /><br /><b>Další vhodné potraviny pro trávicí soustavu</b>: <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.cz/2015/07/kvetak-nejstravitelnejsi-brukvovita.html">květák</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/07/jecmen-usnadnuje-traveni.html">ječmen</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/08/olivy-perla-stredomori-jedna-z.html">olivy</a>, jablka, jogurty, kefír, pšeničné otruby, ovoce s kyselinou listovou a vitamínem C, vhodné koření, křen, rebarbora, trnky.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3613010940999573917.post-9107197871620104202015-07-17T00:20:00.005+02:002015-08-10T17:51:05.550+02:00Květák – nejstravitelnější brukvovitá zelenina<span style="font-size: x-large;">Z botanického hlediska patří květák ke stejnému druhu jako brokolice a všechny druhy zelí, existuje kromě bílé odrůdy květáku ještě zelený a fialový záleží na přítomnosti chlorofylu nebo antokyaninu u fialového druhu. Květák ohřívaný v páře a pokapaný olejem a citrónovou kůrou je dobře stravitelný a mnohem méně nadýmá.<br /><br /><b>Složení</b>: květák obsahuje malé množství sacharidů a proteinů a téměř žádný tuk, obsahuje provitamín A (betakarotén), vitamín B a E a významné množství vitamínu C, z minerálů obsahuje hodně draslíku, něco málo sodíku, je v něm hodně vápníku, hořčíku, fosforu, železa a stejně tak obsahuje dosti chrómu, zinku, manganu, mědi a selenu, nechybějí v něm fotochemické antikarcinogeny.<br /><br /><b>Účinky</b>: květák je výborným zdrojem vitamínů, minerálů a stopových prvků, protože jich obsahuje velké množství, díky složení usměrňuje dobře trávicí proces, působí na celý trakt od žaludku po slepé střevo, je dobře stravitelný a velmi vhodný pro lidi s žaludečními chorobami jako je gastritida, vředy, dyspepsie, je dobrý při zácpě, protože reguluje průchodnost střev, vhodný je i při podráždění či zánětu tlustého střeva, spolu s mrkví a chřestem je velmi vhodný při akutním zánětu žaludku nebo střev, díky nízkému obsahu sodíku a tuků a množství draslíku pomáhá zmírňovat problémy se srdcem a oběhovou soustavou, je vhodný při hypertenzi, je vhodný také při obezitě, protože dodá pocit sytosti a mohou jej jíst diabetici, je velmi vhodným diuretikem, protože napomáhá vylučovat přebytečnou vodu z tkání, napomáhá celkové detoxikaci, jeho konzumace se osvědčila při selhání ledvin, artritidě, dně, otocích, v posledních letech se zkoumají protirakovinné účinky květáku. Květák třebaže je doporučován na žaludeční a střevní obtíže, jeho konzumace by se měla omezit při žlučníkových kamenech, mohl by pak narušit proces trávení.<br /><br /><b>Použití</b>: syrový do salátu (mladý květák), tepelně upravený nejlépe v páře nebo krátce povařený, jinak se upravuje pečením, smažením, zapéká se.<br /><br /><b>Další vhodné potraviny pro trávicí soustavu: </b><a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/07/cuketa-zklidnuje-travici-soustavu.html">cuketa</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/07/jecmen-usnadnuje-traveni.html">ječmen</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/08/olivy-perla-stredomori-jedna-z.html">olivy</a>, jablka, jogurty, kefír, pšeničné otruby, ovoce s kyselinou listovou a vitamínem C, vhodné koření, křen, rebarbora, trnky.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3613010940999573917.post-45204384662170262952015-07-10T13:56:00.000+02:002015-07-10T13:56:05.740+02:00Pistácie – oříšky s největším množstvím železa<span style="font-size: x-large;">Již 1700 let před Kristem se považovaly pistácie spolu s medem a mandlemi za nejlepší plod země. Z Palestiny se rychle rozšířily do Středomoří a Severní Ameriky.<br /><br /><b>Složení</b>: pistácie mají více proteinů a méně tuků, významné je množství sacharidů, relativně málo mají provitamínu A a vitamínu C, ale jsou bohaté na hořčík, fosfor, vápník, obsahují množství kyseliny listové, vitamín B1, B6, vitamín E, obsahují velké množství železa, asi jako čočka, obsahují měď, která ulehčuje vstřebávání železa.<br /><br /><b>Účinky</b>: oříšky jsou významným zdrojem železa, a pokud se konzumují s druhy ovoce a zeleniny bohatých na vitamin C, zajišťují optimální vstřebávání železa ve střevech, také kombinace železa a mědi z oříšků usnadňuje vstřebávání železa a předčí tak mnohá farmaka, pistácie jsou zdrojem energie a důležité všude tam, kde se vyskytuje anémie a zhoršené využití železa.<br /><br /><b>Použití</b>: oříšky samostatně čisté nebo solené, k výrobě dezertů a zmrzliny.<br /><br /><b>Další vhodné potraviny pro krev</b>: <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.cz/2015/06/cervena-repa-pomocnik-v-boji-s-anemii.html">červená řepa</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.cz/2015/06/citron-procistuje-regeneruje-krev.html">citrón</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.cz/2015/07/cocka-bohata-na-zelezo-vlakninu.html">čočka</a>, pomeranče, česnek, cibule, hroznové víno, sója, olivový olej, rybí tuk, řeřicha, avokádo, slunečnicová semínka, špenát, meruňky, melasa, maso.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3613010940999573917.post-54360848658287777952015-07-06T19:06:00.000+02:002015-07-10T13:56:36.355+02:00Čočka – bohatá na železo a vlákninu<span style="font-size: x-large;">Je vysoce koncentrovanou potravinou a jedinečný zdroj energie, hlavně díky sacharidům a proteinům, tuky prakticky neobsahuje.<br /><br /><b>Složení</b>: obsahuje proteiny, hodně vlákniny, vitamín B1, B2, B6, obsahuje velké množství kyseliny listové, fosfor, hořčík, železo, draslík a zinek, všechny tyto uvedené živiny dodá tělu jedna porce čočky, neobsahuje zato vitamín C,A, E a vitamín B12.<br /><br /><b>Účinky</b>: čočka je výborným zdrojem železa, má jej více než maso a je tedy dobrá pro anemiky, kromě železa poskytuje kyselinu listovou a jiné důležité složky pro tvorbu červených krvinek, vysoký obsah vlákniny podporuje střevní peristaltiku, díky pozvolnému uvolňování sacharidů ve střevech je vhodná pro diabetiky, vláknina na sebe váže žlučové kyseliny a cholesterol a tak je vhodná při snižování cholesterolu, je velmi vhodná díky železu a kyselině listové pro těhotné ženy, zejména kyselina listová dobře pomáhá chránit před vývojovými vadami a měla by se konzumovat již před plánovaným otěhotněním.<br /><br /><b>Použití</b>: vařená jako hlavní jídlo, příloha, do salátů, pyré, mouka (v Africe a zemích Asie).<br /><br /><b>Další vhodné potraviny pro krev</b>: <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.cz/2015/06/cervena-repa-pomocnik-v-boji-s-anemii.html">červená řepa</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.cz/2015/06/citron-procistuje-regeneruje-krev.html">citron</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/07/pistacie-orisky-s-nejvetsim-mnozstvim.html">pistácie</a>, pomeranče, česnek, cibule, hroznové víno, sója, olivový olej, rybí tuk, řeřicha, avokádo, slunečnicová semínka, špenát, meruňky, melasa, maso.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3613010940999573917.post-57425346221028835702015-06-26T00:56:00.002+02:002015-07-10T13:56:54.168+02:00Citron – pročišťuje a regeneruje krev<span style="font-size: x-large;">Svým složením působí citrón na celé tělo, ale nejvíce se jej využívá při problémech s krví. Středně velký citrón poskytne tělu doporučenou denní dávku vitamínu C, kuřáci potřebují asi o 50% více.<br /><br /><b>Složení</b>: obsahuje množství kyseliny citrónové, jablečné, octové, mravenčí, tyto kyseliny zvyšují účinek kyseliny askorbové neboli vitamínu C, obsahuje flavonoidy, terpeny, obsahuje draslík, železo, obsahuje fytochemikálie.<br /><br /><b>Účinky</b>: díky vitamínu C má výrazný antiseptický účinek, flavonoidy nacházející se ve slupce a dužině mají výrazné protirakovinné účinky a ochraňují kapiláry, citrón má detoxikační vlastnosti, zlepšuje vstřebávání železa ve střevech, ředí krev, ulehčuje likvidaci odpadních látek a tak podporuje metabolismus, díky vstřebávání železa je ideální pro chudokrevné, zlepšuje pružnost cév, doporučuje se při zvýšeném riziku trombózy, edémech, citron je velmi účinný při vylučování kyseliny močové a tak napomáhá dně, ulevuje zánětům v ledvinách, citronová kůra je velmi vhodná při ledvinových kamenech, citrón zlepšuje odolnost organismu, zkoumá se jeho účinnost při prevenci rakoviny.<br /><br /><b>Použití</b>: čerstvá šťáva do vody, jako ochucovadlo, zlepší stravitelnost pokrmů, pečené v troubě, sušená kůra (ztrácí cenné látky).<br /><br /><b>Další vhodné potraviny pro krev</b>: <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.cz/2015/06/cervena-repa-pomocnik-v-boji-s-anemii.html">červená řepa</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.cz/2015/07/cocka-bohata-na-zelezo-vlakninu.html">čočka</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/07/pistacie-orisky-s-nejvetsim-mnozstvim.html">pistácie</a>, pomeranče, česnek, cibule, hroznové víno, sója, olivový olej, rybí tuk, řeřicha, avokádo, slunečnicová semínka, špenát, meruňky, melasa, maso.</span>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3613010940999573917.post-63592665371315161452015-06-19T00:30:00.007+02:002015-07-10T13:57:13.118+02:00Červená řepa – pomocník v boji s anémií<span style="font-size: x-large;"><b>Obsahuje</b>: pigment betakyanin, který dodává typické zbarvení. Pokud někdo zjistí, že má po konzumaci řepy zbarvenou stolici nebo moč, je to upozornění na nedostatek železa nebo na problém s jeho vstřebáváním ve střevech. Nemusí to budit však velké obavy, protože červená řepa a další vhodné potraviny pomáhají tento problém řešit.<br /><br /><b>Složení</b>: nejvýznamnější složkou jsou sacharidy jako je sacharóza a fruktóza, obsahuje hodně kyseliny listové, obsahuje hodně vlákniny, draslík, železo, hořčík, fosfor a vitamín C.<br /><br /><b>Účinky</b>: řepa má významné antianemické účinky díky obsahu železa i vitamínu C další neznámé složce, která hlavně podporuje tuto schopnost, stačí sklenka šťávy denně, doporučuje se to zejména v případech nedostatečné krvetvorby v kostní dřeni, díky draslíku, hořčíku a vápníku působí zásaditě a tak je velmi vhodná při dně, zvýšené hladině kyseliny močové, vláknina řepy usnadňuje funkci střev a je vhodná pro ty, kdo mají zvýšenou hladinu cholesterolu, působí mírně projímavě, stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a upravuje činnost žaludku, výzkumy ukazují, že řepa je velmi vhodná pro prevenci i při léčbě rakoviny.<br /><br /><b>Použití</b>: čerstvá šťáva, syrová nastrouhaná s citrónem a olejem, vařená (lépe stravitelná).<br /><br /><b>Další vhodné potraviny pro krev</b>: <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.cz/2015/06/citron-procistuje-regeneruje-krev.html">citron</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.cz/2015/07/cocka-bohata-na-zelezo-vlakninu.html">čočka</a>, <a href="http://lecive-potraviny.blogspot.com/2015/07/pistacie-orisky-s-nejvetsim-mnozstvim.html">pistácie</a>, pomeranče, česnek, cibule, hroznové víno, sója, olivový olej, rybí tuk, řeřicha, avokádo, slunečnicová semínka, špenát, meruňky, melasa, maso.</span>Unknownnoreply@blogger.com