Potraviny pro žaludek

Žaludek je dutý orgán, je vystlán sliznicí a produkuje šťávy potřebně k trávení potravy. Hlavními žlázami jsou kyselina chlorovodíková, pepsin a mucin. Kyselina chlorovodíková zabíjí choroboplodné zárodky, brání rozkladu vitamínů a přeměňuje nerozpustné minerální látky na soli rozpustné ve vodě. Pepsin štěpí ve vodě nerozpustné bílkoviny, mucin je součástí zásaditého hlenu, vytvářející ochranný povlak žaludeční sliznice. Vyměšování žaludeční šťávy je řízeno nervově a chemicky, sousta přicházející do žaludku dráždí žaludeční sliznici, v ní se tvoří hormon gastrin, který je krví zanesen ke žlázám sliznice a vyvolá sekreci žaludečních šťáv. Šťávy potravu rozmělňují, míchají a zvolna posouvají k vrátníku. Zdraví žaludku závisí na sliznici, která jej chrání, následky poškození sliznice jsou vředy a záněty.

Choroby žaludku: dyspepsie, gastritida, žaludeční a dvanácterníkové vředy

Ananas – přítel žaludku

Zelí
léčí vředy

Paprika – vzbuzení organismu

Brambory – nejlepší přítel žaludku

Další vhodné potraviny pro žaludek: 

klíčky, celé zrno, saláty, dýně, papája, fenykl, slad, oves, rýže, mrkev, avokádo, jablka, olej, med, mořská řasa, granátová jablka.