sobota

Zelí – léčí vředy

Všechny odrůdy pocházejí z divokého zelí z pobřeží Atlantského oceánu a dělí se podle toho, kde se koncentruje jejich růstová energie. Listy – bílé a červené zelí, čínské zelí a hlávková kapusta, růžice – květák a brokolice, základ stonku – kedluben, výhonek – růžičková kapusta. Účinek zelí je mimořádný, studovali je už Římané, kteří zelí konzumovali mnoho a nepotřebovali tak prakticky lékaře.

Složení: Obsahuje proteiny, ale ne tak plnohodnotné a tak při správné kombinaci s obilovinou či luštěninou se podstatně zvýší kvalita, obsahují málo tuků, něco sacharidů, je bohaté na provitamín A a hlavně vitamín C, ale obsahuje i hodně  vitamínu B, E a K, má hodně draslíku, chudé jsou na sodík, je dobrým zdrojem vápníku, obsahuje hodně vlákniny, cenné fytochemikálie.

Účinky: Jeho léčebné využití je velmi široké, zejména při žaludečních a dvanácterníkových vředech, zejména šťáva ze zelí nalačno před jídlem přinese úlevu zanícenému žaludku, osvědčuje se při pálení žáhy a pocitu plnosti, díky celulózové vláknině je výborné při zácpě a divertikulóze, pomáhá udržovat rovnováhu bakteriální flóry, pomáhá k odstranění střevních parazitů, je velmi účinné při otocích a vodnatelnosti, při tvrdnutí a zužování cév, má být součást redukčních diet, dodává potřebný vápník a tak se osvědčuje při osteoporóze, je vhodné pro diabetiky, výzkumy dokázaly, že pravidelná konzumace zelí je důležitá v prevenci rakoviny, zelí má obrovská antikarcinogenní potenciál.

Použití: Syrové nasekané listy ochucené olejem a citronem, umixovaná šťáva nalačno před jídlem, vařené, ale pro zachování cenných látek, zejména fytochemikálií nejlépe jen dušené.

Další vhodné potraviny pro žaludek: Ananaspaprika, brambory, klíčky, celé zrno, saláty, dýně, papája, fenykl, slad, oves, rýže, mrkev, avokádo, jablka, olej, med, mořská řasa, granátová jablka.