neděle

Karambola – mírné projímadlo lahodné chuti

Využívá se hojně v restauracích ke zdobení, říká se jí hvězda, ale není zdaleka dobrá jen ke zdobení, protože má četné pozitivní účinky.

Složení: Obsahuje něco z proteinů a málo tuků, obsahuje trochu provitamínu A, vitamíny skupiny B, E, ale nejvíce je v ní zastoupen vitamín C, obsahuje hodně draslíku a ostatních minerálních látek a stopových prvků ne mnoho, ale v bohatém zastoupení, obsahuje hodně rozpustné vlákniny.

Účinky: Je velmi účinná při zácpě a pro lepší peristaltiku vůbec, napomáhá snižovat vstřebávání cholesterolu ve střevech, dodá všechny potřebné živiny a je velmi osvěžující, napomáhá zlepšovat stavy alergií a pokožku.

Použití: Jako čerstvá, ale musí být dozrálá akorát, konzervovaná je vhodná na želé a džemy, nápoje jsou velmi chutné z karamboly.

Další vhodné potraviny pro střeva: rýže, jablka, slívy, granátové jablko, kukuřice, kaki, luštěniny, listová zelenina, ovoce, pohanka, jáhly, oves, voda, celé zrno, pšeničné otruby, fíky, rebarbora, med, lněné semínko, hroznové víno, borůvky, jogurty kvalitní, vláknina, sojové a mandlové mléko, banány, mrkev, rybí tuk, jahody, aromatické byliny, cukety.