středa

Rýže – všestranný pomocník

Rýži se říká chléb Asie, většina produkce je odtud a tam také tvoří hlavní součást jídelníčku. Loupaná rýže je sice oblíbená, ale celkem nevýživná, nejlepším zdrojem vitamínů a minerálů je rýže celozrnná.

Složení : Obsahuje něco proteinů, neobsahuje téměř žádné tuky, sacharidy se vyskytují převážně ve formě škrobu, neobsahuje vitamín A a C, ale celozrnná rýže má významné množství vitamínu B1 a E, obsahuje jen málo sodíku, rýže zasytí, ale má nedostatek vitamínů a minerálů, proto by se měla kombinovat s luštěninami, zeleninou nebo mlékem.

Účinky: Rýže je díky tomu, že nemá gliadin vhodná pro lidi s celiakií, díky obsahu škrobu je dobře stravitelná a přitom zasytí, nejlepší je konzumovat rýži celozrnnou pro její obsah vitamínů, rýžový vývar je ideální pro doplnění tekutin a po odeznění průjmu, zejména u dětí, díky nízkému obsahu sodíku je vhodná při hypertenzi, nemocech srdce, díky obsahu vlákniny zpomaluje celozrnná rýže vstřebávání žlučových kyselin ve střevech, doporučuje se ke snížení kyseliny močové, která způsobuje dnu a artritidu, je ale dobré konzumovat ji s rostlinnou potravou.

Použití: Vařená nejlépe v kombinaci s luštěninami, obilovinami či zeleninou, rýžové vločky z celozrnné rýže pro přípravu musli, rýžový vývar, zejména při průjmech na doplnění tekutin, ale také k dodání minerálních solí a sacharidů (škrobu), které průjem postupně zastaví.

Další vhodné potraviny pro střeva: Karambola, jablka, slívy, granátové jablko,kukuřice,kaki, luštěniny, listová zelenina, ovoce, pohanka, jáhly, oves, voda, celé zrno, pšeničné otruby, fíky, rebarbora, med, lněné semínko, hroznové víno, borůvky, jogurty kvalitní, vláknina, sojové a mandlové mléko, banány, mrkev, rybí tuk, jahody, aromatické byliny, cukety.