sobota

Brambory – nejlepší přítel žaludku

Brambory byly přivezeny z Peru roku 1534 a velmi rychle se rozšířily po celém kontinentě, ale pravého uznání se jim dostalo až po více než 200 letech, do té doby byly považovány za podřadné, říkalo se jim jedlé kameny, lidé se obávali přenosu moru z brambor, v Německu jimi krmili dobytek a Angličané je zakázali, protože se o nich nepsalo v Bibli. Ale při velkých  hladech se ukázaly jako velmi vhodné na zahánění hladu a začaly se těšit oblibě.

Složení: Obsahují kvalitní sacharidy a proteiny, chybějí jen tuky, provitamín A, vitamín E, B12, a vápník, všechny ostatní živiny jsou dostatečně zastoupeny, většinu sacharidů tvoří škrob lehce stravitelný, dále je obsažena fruktóza a sacharóza, poměr proteinů je v ideálním zastoupení, hlavně lysin je důležitý, obsahují hodně vitamínu C, mají vysoký obsah draslíku a méně sodíku, jsou chudé na vápník, ale obsahují železo, hořčík, zinek, měď, mangan a další stopové prvky, obsahují hodně vlákniny.

Účinky: Brambory dokážou dobře neutralizovat kyseliny a jsou velkým přítelem žaludku, nezatěžují, zklidňují a jsou velmi prospěšné při vředových chorobách, jsou vhodné při kardiovaskulárních chorobách, snižují tlak, díky nim se dobře odstraňují toxické látky, ulehčuje se tak ledvinám, jsou vhodné pro diabetiky, dobře odvodňují a jsou vhodné při redukční dietě po vhodné úpravě.

Použití: Ideálně vařené v páře, vařené s jinou zeleninou, pečené s cibulí, paprikou, kukuřicí či jinou zeleninou, nejméně vhodná forma je fritování, velmi vhodná je syrová šťáva pro snížení nadměrné kyselosti žaludečních šťáv.

Další vhodné potraviny pro žaludek: ananas, zelí, paprika, klíčky, celé zrno, saláty, dýně, papája, fenykl, slad, oves, rýže, mrkev, avokádo, jablka, olej, med, mořská řasa, granátová jablka.