sobota

Paprika – vzbuzení organismu

Paprika je jen velmi málo kalorická a proto velmi vhodná pro lidi s nadměrnou váhou, ale také má cenné látky. Pro lepší stravitelnost, zejména pro lidi s citlivým žaludkem je vhodná pečená a zbavená slupky.

Složení: Obsahuje jen velmi málo proteinů, sacharidů a tuků, obsahuje hodně provitamínu A, poskytuje kromě toho karotenoidy lykopen, obsahuje vitamín C, hodně vlákniny, cenné antioxidanty.

Účinky: Paprika má silné antioxidační účinky a tak chrání před rozvojem zhoubných nádorů, dodá víc než trojnásobek denní doporučené dávky vitamínu C, chrání oběhovou soustavu, podporuje trávení a je velmi vhodná jako mírné projímadlo, je velmi prospěšná pro lidi trpící dyspepsií, tedy poruchou trávení, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, díky nízkému obsahu sacharidů je vhodná pro diabetiky, využívá se dobře při redukčních dietách, díky vysokému obsahu antioxidantů A a C je velmi vhodná v prevenci rakoviny.

Použití: Syrová v salátech či s chlebem, nejlépe pečená v troubě nebo dušená, konzervovaná ztrácí hodně cenných látek, mletá paprika při přípravě pokrmů.

Další vhodné potraviny pro žaludek: Ananas, zelí, brambory, klíčky, celé zrno, saláty, dýně, papája, fenykl, slad, oves, rýže, mrkev, avokádo, jablka, olej, med, mořská řasa, granátová jablka.