neděle

Ananas – přítel žaludku

Je jedním z nejstarších, rychle se rozšířil a stal oblíbeným pro svoji chuť, jeho účinky jsou znamenité, ovšem má se konzumovat čerstvý.

Složení: Obsahuje něco sacharidů, zanedbatelně tuků a proteinů, má hodně vlákniny, vitamíny C, B1, B2, je dobrým zdrojem kyseliny listové, obsahuje měď, draslík, hořčík, železo, z terapeutického hlediska je významný obsah kyseliny citrónové a jablečné, bromelain obsažený v ananasu štěpí proteiny a podporuje trávení stejným způsobem jako žaludeční pepsin, obsahuje také důležitý mangan.

Účinky: Ananas výrazně podporuje trávení, doporučuje se při nedostatku žaludečních šťáv a při pocitech plnosti v břiše, je vhodný při nedostatečném vyprazdňování žaludku, díky vláknině a vodě je velmi vhodný při redukční dietě, díky prvku manganu je vhodný pro lidi trpící neplodností, protože se aktivně podílí na vytváření mužských a ženských pohlavních buněk, je dokázáno, že ananas zabraňuje tvorbě karcinogenních látek, které vznikají v žaludku během chemické reakce mezi dusitany a proteiny.

Použití: Nejlépe syrový po hlavním jídle nebo i jako předkrm, šťáva (pít jen pomalu kvůli kyselosti), konzervovaný (není tak účinný jako čerstvý).

Další vhodné potraviny pro žaludek: brambory, paprika, zelí, klíčky, celé zrno, saláty, dýně, papája, fenykl, slad, oves, rýže, mrkev, avokádo, jablka, olej, med, mořská řasa, granátová jablka.