pondělí

Ředkvičky – podporují tvorbu žluče

Římané rozšířili tuto výbornou zeleninu po celém světě a zatímco v Evropě se sní v průměru 250 g na rok, v Japonsku a Koreji se sní až 30 kilogramů ročně.

Složení: Tvoří je téměř 95% vody, proteinů, sacharidů a tuků mají jen velmi málo, mají hojně vitamínu C a z minerálů draslík, mají méně provitamínu A a vitamínů skupiny B.

Účinky: Všechny ředkvičky zvyšují produkci žluče, ulehčují její odtok ze žlučníku a podporují tak trávení, využívají se tedy při poruchách jater a žlučníku, zvyšují chuť k jídlu, nejsou kalorické, esence síry jim dává pikantní chuť, napomáhají při zánětu vedlejších nosních dutin a průdušek, protože velmi napomáhají odhleňování, jsou důležité v prevenci rakoviny, protože brzdí buněčné mutace.

Použití: Nejběžněji čerstvé do salátů a jako příloha, případně konzervované, ale ničí se tím cenné látky.

Další vhodné potraviny pro játra a žlučník: Salátová čekanka, artyčok, jablka, listová zelenina, hroznové víno, slívy, třešně, cibule, kyselé zelí, med, lecitin, kvasnice pivovarské, olivový olej, celá zrna, luštěniny, sojové nápoje, banány, baklažány, rebarbora, olivy, papája, vitamín C, vláknina.