sobota

Salátová čekanka – ulehčuje trávení při problémech se žlučníkem

Když chce člověk vypěstovat čekanku, musí jí zajistit vlhko, teplo a tmu. Salátová čekanka má velmi jemnou chuť a co do obsahu živin se plané formě a jiným odrůdám nevyrovná.

Složení: Čekanku tvoří z 95 % voda, má podíl proteinů, obsahuje jen málo sacharidů a téměř žádné tuky, takže nezatíží kaloriemi, je jedním z nejlepších zdrojů kyseliny listové a vitamínu B1, obsahuje i vitamín B2, B6, niacin, je chudá na vitamíny A a C, obsahuje něco málo minerálů jako vápník, fosfor, hořčík, železo.

Účinky: Má látky, které působí na játra, ulehčuje odtok žluče ze žlučníku, je lehce stravitelná, velmi příznivě působí na žaludek, je výborná pro diabetiky, díky nízkému obsahu kalorií je velmi vhodná při redukční dietě, musí se však dobře rozkousat.

Použití: Jako syrová nejlépe ochucená jen citrónem a olejem je nejlepší, vařená nebo pečená v troubě jako součást jídel.

Další vhodné potraviny pro játra a žlučník: artyčok, ředkvičky, jablka, listová zelenina, hroznové víno, slívy, třešně, cibule, kyselé zelí, med, lecitin, kvasnice pivovarské, olivový olej, celá zrna, luštěniny, sojové nápoje, banány, baklažány, rebarbora, olivy, papája, vitamín C, vláknina.