čtvrtek

Ječmen – usnadňuje trávení

Až na pár drobností se složením velmi podobá složení pšenice, z ječmene se získává aromatický nápoj melta, který je náhražkou kávy a oproti kávě mnohem zdravější a výživnější, je stravitelnější než pšenice, nejlépe rozemletý na hladkou mouku, nejlépe stravitelný je ječmenný slad.

Složení: obsahuje hodně vlákniny, množství sacharidů ve formě škrobu, obsahuje proteiny, je v něm zastoupen vitamín B1 a B2, vitamín E má nedostatek vitamínu A a C, obsahuje fosfor, železo, hořčík, zinek. Chudý je na vápník.

Účinky: ječmen se doporučuje  při žaludečním kataru, špatném trávení, žaludečních a dvanácterníkových vředech, zánětu žaludku, tenkého střeva, pak je nejlepší použít vývar z krup či nápoj ze sladu, ječmen v kterékoliv formě snižuje hladinu cholesterolu, je účinný v prevenci arteriosklerózy, pomáhá předcházet zácpě a tím pádem karcinomu tlustého střeva.

Použití: čistý na namáčení a vaření jako příloha či do polévek, čisté kroupy zbavené plev a otrub, vývar z krup, vločky, mouka z krup či zrna, sladový ječmen.

Další vhodné potraviny pro trávicí soustavu: květák, cuketa, olivy, jablka, jogurty, kefír, pšeničné otruby, ovoce s kyselinou listovou a vitamínem C, vhodné koření, křen, rebarbora, trnky.