pátek

Pistácie – oříšky s největším množstvím železa

Již 1700 let před Kristem se považovaly pistácie spolu s medem a mandlemi za nejlepší plod země. Z Palestiny se rychle rozšířily do Středomoří a Severní Ameriky.

Složení: pistácie mají více proteinů a méně tuků, významné je množství sacharidů, relativně málo mají provitamínu A a vitamínu C, ale jsou bohaté na hořčík, fosfor, vápník, obsahují množství kyseliny listové, vitamín B1, B6, vitamín E, obsahují velké množství železa, asi jako čočka, obsahují měď, která ulehčuje vstřebávání železa.

Účinky: oříšky jsou významným zdrojem železa, a pokud se konzumují s druhy ovoce a zeleniny bohatých na vitamin C, zajišťují optimální vstřebávání železa ve střevech, také kombinace železa a mědi z oříšků usnadňuje vstřebávání železa a předčí tak mnohá farmaka, pistácie jsou zdrojem energie a důležité všude tam, kde se vyskytuje anémie a zhoršené využití železa.

Použití: oříšky samostatně čisté nebo solené, k výrobě dezertů a zmrzliny.

Další vhodné potraviny pro krev: červená řepa, citrón, čočka, pomeranče, česnek, cibule, hroznové víno, sója, olivový olej, rybí tuk, řeřicha, avokádo, slunečnicová semínka, špenát, meruňky, melasa, maso.