pondělí

Čočka – bohatá na železo a vlákninu

Je vysoce koncentrovanou potravinou a jedinečný zdroj energie, hlavně díky sacharidům a proteinům, tuky prakticky neobsahuje.

Složení: obsahuje proteiny, hodně vlákniny, vitamín B1, B2, B6, obsahuje velké množství kyseliny listové, fosfor, hořčík, železo, draslík a zinek, všechny tyto uvedené živiny dodá tělu jedna porce čočky, neobsahuje zato vitamín C,A, E a vitamín B12.

Účinky: čočka je výborným zdrojem železa, má jej více než maso a je tedy dobrá pro anemiky, kromě železa poskytuje kyselinu listovou a jiné důležité složky pro tvorbu červených krvinek, vysoký obsah vlákniny podporuje střevní peristaltiku, díky pozvolnému uvolňování sacharidů ve střevech je vhodná pro diabetiky,  vláknina na sebe váže žlučové kyseliny a cholesterol a tak je vhodná při snižování cholesterolu, je velmi vhodná díky železu a kyselině listové pro těhotné ženy, zejména kyselina listová dobře pomáhá chránit před vývojovými vadami a měla by se konzumovat již před plánovaným otěhotněním.

Použití: vařená jako hlavní jídlo, příloha, do salátů, pyré, mouka (v Africe a zemích Asie).

Další vhodné potraviny pro krev: červená řepa, citron, pistácie, pomeranče, česnek, cibule, hroznové víno, sója, olivový olej, rybí tuk, řeřicha, avokádo, slunečnicová semínka, špenát, meruňky, melasa, maso.